lördag 11 augusti 2012

Oppmanna-Vånga och Hven

Den här veckan har bjudit på två besök på två rätt olika hembygdsföreningar.
I början av veckan träffade jag ett gäng representanter från Oppmanna-Vånga Hembygdsförening på Arkelstorps bibliotek i nordöstra Skåne. Vi hade en lång pratstund om deras arbete, historia, drivkrafter och utmaningar.


Oppmanna-Vånga Hembygdsförening består framförallt av medlemmar boende i socknen, med aktiviteter kopplade till bygdens närhet med fokus på natur, mångfald och hållbarhet. Man har inte har några hus eller andra fasta byggnader utan satsar mer på det så kallade gröna kulturarvet, vilket bland annat resulterat i Nässelslingan, ”en natur- och kulturvandring i Harry Martinssons fotspår”. Läs mer om den och Oppmanna-Vånga hembygdsförening här:
http://www.hembygd.se/oppmanna-vanga/nasselslingan/


Veckans andra tur gick sjövägen västerut, till ön Ven utanför Landskrona och Hvens hembygdsföreningen. Medan regnet vräkte ner på fastlandet sken solen på Ven och över Nämndemansgården, den gård som ägs och fövaltas av Hvens Hembygdsförening. Insprunget mellan gula fält och den blå himlen ligger den fyrlängade, kringbyggda gården vackert beläget en promenad från kajen i Ven.


Jag fick en guidad rundtur av Arne som bland annat berättade om gården, dess historia liksom föreningen och deras arbete. Därtill talade vi om allt från bin till fornminnen. Här följer lite bilder från gården, och jag kan inte nog rekommendera ett besök om du någon gång har vägarna förbi Ven! http://venshembygdsgard.wordpress.com/ 



Ingången till bostadshuset, förstugan med föremål från nu och då.

Gården, som var bebodd fram till 1991 då den övergick i hembygdsföreningens ägor, är full av föremål med sin egen historia, ofta som här med anknytning till Ven.


I "tvåvåningshuset" kunde man se utställningar och exempel på hur det kunde se ut i "undantagshuset", dit de gamla på gården fick flytta när de yngre tog vid.

En av utställningarna uppe på loftet handlade om barnmorskor...

...en annan om skomakeri. Uppe på loftet bland utställningarna flög svalor som bosatt sig inne i ladan, ett mycket trevligt inslag jag tycker fler museer borde ta efter!

Med utsikt mot gräsmattan med fruktträd, odlingar och bin låg den vackra inglasade verandan.

Parningsstationer för bin

Och en humla som, liksom jag, njöt av gårdens kryddland.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar